Warning: A non-numeric value encountered in /home/kosmxse/public_html/scrapbookingguiden/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5480

Gör en klocka

Så här när jag går i väntans tider vad kan passa bättre än att ägna den sista tiden åt att scrappa. Och vad kan passa bättre än att tillverka egna klockor. Inte för att tiden går snabbare… tyvärr!

Klocka med siffor

Oftast får jag min inspiration när jag är ute för att handla nya tillbehör. Klockan var en sån sak. Blev jätteglad när jag hittade klockorna. Förpackade om 5st till priset av 39kr. Ganska dyrt tyckte jag, men vad roligt att ha när jag ska scrappa ihop albumet från förlossningen. Efter ett tag började jag fundera på hur svårt det egentligen kunde vara att göra sina egna klockor. Jag kom hem utan de färdiga klockorna och här är resutlatet. Bedöm själva om ni vill prova att göra era egna klockor eller köpa färdiga.

Det här behöver du

  • Två olika stora verktyg för att göra cirklarna med. Passare, färdig cirkelmall eller någonting annat som du hittar där hemma går givetvis lika bra som att använda en punch.
  • Papper i två valfria färger, en för klockans ram och en för klockans urtavla.
  • Någonting att göra hål med. En håltång är smidigt, men det går givetvis lika bra med något annat verktyg som du har tillgång till.
  • Valfri penna att skriva siffrorna på urtavlan med.
  • Valfri brads att fästa ihop klockans ram och urtavlan med.

Tillbehör för att göra en egen klocka

Det här har jag använt: Easy Lever Punches, jumbo och extra large, håltång från Panduro, cardstock i vitt för urtavlan och svart för ramen, stabilo 88 penna i svart för att skriva siffrorna på urtavlan med, rund brads i svart från Reprint.

Så här gör du

Stansa ut dina cirklar (eller klipp/skär ut dem om du inte har cirkelpunchar).

Utstansade cirklar

Stansa ut den lilla cirkeln som kommer att fungera som urtavla i ytterligare ett papper (skäppapper) som kan fungera som mall för det hål som du snart ska göra i mitten av cirklarna.

Vik mallcirkeln på mitten som bilden visar.

Mall, halvvikning

Vik nu mallcirkeln på mitten igen, så att den bildar en fjärdedels cirkel.

Mall, fjärdedel

Vik ut din cirkel och gör ett hål precis i mitten av cirkeln med hjälp av en håltång eller annat verktyg.

Mall hål

Nu är det dags att använda din mall. Lägg mallen på den lilla cirkeln (urtavlan) och markera hålet med en penna.

Mall - gör pricken

Lägg den lilla cirkeln som ska fungera som klockans urtavla på den större cirkeln som ska fungera som klockans ram och gör ett hål genom båda cirklarna samtidig. Se till att den lilla cirkeln ligger precis mitt på den större för snyggast resultat.

Fäst bradsen genom de båda cirklarna så att de båda cirklarna sitter ihop med hjälp av bradsen.

Gör hålen i cirklarna

Nu är grunden för klockan klar. Nu är det dags att skriva in siffrorna på urtavlan, eller om du hellre föredrar att rita streck eller markera tiden på något annat sätt. Så här långt kan du förbereda och lagra upp. Däremot kanske du inte kan rita in visarna förrän du vad din klocka ska visa för tid.

Lycka till!