Att torrembossa (eng. Dry Embossing) eller som jag själv ofta säger prägla, förhöjer dina kort och scrapbookinglayouter. Präglingen ger en slags reliefeffekt. Att prägla är både enkelt och roligt men för att kunna göra det behöver du några speciella verktyg.
Det här behöver du
- Papper att embossa på.
- Präglingsbord (exmpelvis ShapeBoss från Fiskars).
- Mall, präglingsschablon.
- Präglingsredskap (har du inget präglingsredskap går det med en virknål eller annat spetsigt men runt föremål).
Steg 1 – Präglingsverktyg
När jag präglar använder jag mig av Fiskars präglingsbord, ShapeBoss. När man köper deras startset för prägling ingår ett präglingsredskap och en präglingsschablon. Shablonen på bilden heter Circle Warmth och är inte den som ingår, utan en schablon som jag har köpt till.
Varje schablon består av två plastark med schabloner. De oranga nitarna är till för att hålla de två schablonerna på plats när du präglar. För att prägla tar du loss de oranga nitarna och placerar pappret mellan de två plastarken med schabloner.
Du kan behöva ta bort några nitar för att ditt kort ska få plats, ta för vana att alltid placera dem på präglingsplattan till höger eller vänster så riskerar du inte att förlägga dem.
Om du inte har ett präglingsverktyg
Det går att prägla utan ett präglingsbord, vanligtvis använder man då en form av metallschabloner (även kallade stenciler), ljusbord och präglingsverktyg.
När man präglar med ljusbord lägger man metallschablonen på ljusbordet och pappret över så att schablonen lyser igenom pappret. Därefter präglar man som vanligt. Ett ännu billigare alternativ är att byta ut ljusbordet mot ett fönster.
Steg 2 – Prägla
Rutmönstret på schablonen hjälper dig att få din prägling exakt där du vill ha den på ditt kort kort eller din scrapsida. Använd linjerna som stöd.
När du har placerat pappret mellan de två arken av schabloner är det dags att börja prägla. Det kan ibland krävas lite tankeverksamhet för att få schablonen på rätt sida. Observera att du präglar på baksidan av kortet och att det är sidan som är nedåt som är framsidan för präglingen. Det händer fortfarande att jag får min prägling på baksidan av ett kort istället för framsidan, så tänk dig för en extra gång innan du sätter igång om du vill undvika merarbete.
När jag präglar brukar jag alltid börja med att markera konturerna på motivet. Därefter präglar jag resten av motivet. Du präglar genom att gnugga spetsen, gärna lite lutande över motivet tills du ser att hela motivet har blivit nedsänkt. Var dock noga med att inte spetsen smiter in under mallen så motivet blir skevt. Det låter kanske konstigt om du aldrig har provat att prägla, men du känner när du är klar.
Steg 3 – Resultatet
På bilden kan du se det färdiga resultatet. Som du ser är hjärtana lite upphöjda från pappret.
Min erfarenhet är att det blir snyggast prägling om du använder ett lite blankare papper.
Det behöver inte ta slut här, du kan fortsätta dekorera din prägling om du känner att du vill förhöja motivet ytterligare. Du kan bland annat värmembossa ditt motiv, chalka eller färga in det.
Steg 4 – Värmeembossa ditt motiv
Väljer du att även värmeembossa ditt motiv behöver du följande:
- Embossingpenna (transparent eller färgad)
- Embossingpulver (transparent eller färgad)
- Värmepistol för embossing
Så här gör du:
- Färglägg motivet med embossingpennan.
- Strö över embossingpulvret. Snåla inte!
- Skaka och borsta av överflödigt pulver (häll tillbaka det överlödiga pulvret i burken).
- Värm motivet med en värmepiststol för embossing underifrån.
Du kan givetvis även måla ditt motiv om du skulle vilja för att markera det ytterligare.