Warning: A non-numeric value encountered in /home/kosmxse/public_html/scrapbookingguiden/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5480

Gör eget wellpapp

Att göra eget wellpapp är både enkelt, roligt och ger en extra effekt till dina kort och scrapbookinglayouter. Det du behöver är en wellpapp-press som även i vissa fall kallas mönsterpräglare (eng. paper crimper), det du vill wella och lite handkraft.

Det här behöver du

  • Wellpapp-press.
  • Papper eller utstansat motiv att wella (punchisar).

Det här kan du wella

Endast fantasin sätter gränser för vad du kan använda din wellpapp-press till. Du behöver absolut inte enbart wella pappersremsor. Jag har använt min wellpapp-press till att även wella utstansade figurer, så kallade punchisar. En rekommendation är att först stansa ut dina figurer innan du wellar dem, för att få bästa resultat.

Så här wellar du

1) Klipp till ditt papper i önskad bredd, längden är lätt att korrigera till efteråt, men bredden är lättare att ha rätt från början eftersom wellningen kan bli ful om du börjar klippa längst med wellningen. Wellar du punchisar är ett tips att stansa ut dem först och wella dem sen och inte tvärtom, eftersom resultatet då blir snyggare.

Wella ditt eget papper och punschisar

2) För att inte wellpapp-pressen ska dra snett är ett tips att placera det du vill wella mot ena sidan på pressen, på så sätt ser du om pappret skulle dra snett och kan korrigera det. Om du däremot wellar punchisar tycker jag personligen inte att det spelar någon roll var du placerar dem i well-pappressen, resultatet blir detsamma.

Tips på hur du wellar

3) För att wella vrider du på vredet som finns på ena sidan av wellpapp-pressen. När du vrider på vredet matas det som du wellar igenom pressen. Enkelt eller hur!

Wellat papper och punschisar

Här kan du köpa wellpapp-pressen

Jag har köpt min wellpapp-press på Panduro. Den klarar av att wella papper som är upp till 10 centimeter breda. Det finns dock andra modeller på marknaden som både klarar av bredare papper och som wellar med mönster.