Warning: A non-numeric value encountered in /home/kosmxse/public_html/scrapbookingguiden/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5480

Öljetter

Öljetter (eng. Eyelets) är en metallring som skyddar ett hål så att pappret inte riskerar att spricka. Öljetter finns i en uppsjö av färger, former och storlekar och säljs i de flesta butiker där du kan köpa tillbehör och verktyg för scrapbooking och korttillverkning.

Det här behöver du

För att komma igång att använda öljetter behöver du:

 • håltång eller hålgörare
 • gummimatta (för att skydda underlaget)
 • öljettsplittrare (för att öljetten ska splittras)
 • hammare.

Såhär fäster du öljetter

 1. Gör hål i din layout eller ditt kort där du vill fästa öljetten.
 2. Placera öljetten i hålet. Se till att ditt scrapbookingblad eller kort placeras med ytan upp på din arbetsyta.
 3. Placera hålgöraren på ditt papper där du vill fästa öljetten. Du kan givetvis även använda en håltång, gå då vidare till steg 5.
 4. Hamra lätt några gånger på änden av hålgöraren tills du har skapat ett hål.
 5. Placera din öljett upp och ner på din arbetsyta och placera scrapbookingbladet eller kortet över öljetten så att baksidan av öljetten sticker igenom hålet som du nyss gjorde.
 6. Placera öljettsättaren med den platta änden på baksidan av öljetten och hamra lätt tills baksidan av öljetten börjar splittra sig.
 7. Hamra baksidan på öljetten tills öljetten plattar till sig och sitter på plats.
 8. Vänd ditt scrapbookingblad eller kort och beundra resultatet.

Olika former på öljetter

Öljetter finns i de flesta färger, former och material. Den vanligaste formen är den runda. De två vanligaste storlekarna är 1/8″ och 3/16″.

Leverantörer av öljetter

Det finns en mängd olika leverantörer av brads. Jag har beställt de flesta av mina öljetter från en webbutik i USA som heter Eyeletoutlet.

Här kan du köpa öljetter

Öljetter finns att köpa i de flesta butiker som säljer tillbehör och verktyg för scrapbooking och korttillverkning. Du kan också hitta öljetter i de flesta webbutiker.