Warning: A non-numeric value encountered in /home/kosmxse/public_html/scrapbookingguiden/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5480

Olika typer av stämplar

Har du svårt att överblicka alla olika typer av stämplar som finns och hur de kan användas. Den här guiden beskriver vilka som finns och vad det är för skillnad mellan dem.

  • Monterade stämplar
  • Omonterade stämplar
  • EZ-monterade stämplar
  • Clearstamps
  • Foamstamps
  • Magnetic stamps

Monterade stämplarMonterad stämpel från Panduro

Monterade stämplar är, eller åtminstone har varit, den vanligaste typen av stämplar.

Utbudet är väldigt stort av just monterade stämplar på träkloss, men tyvärr tycker jag att priset är väldigt höga. En monterad stämpel på träkloss kostar allt mellan 40-200kr beroende på storlek.

Stämplarna kallas monterade eftersom själva gummistämpeln redan sitter fastmonterad på en träkloss och alltså är färdig att användas direkt.

Du använder vanlig stämpelfärg för att färga in en stämplarna eller speciella färgpennor. För att öka livslängden bör du se till att alltid rengöra dina stämplar direkt efter användning. Du rengör dem bäst med speciell stämpelrengöring men ljummet vatten kan också gå bra.

Omonterade stämplar

Omonterade stämplar är det billigaste alternativet för dig som älskar stämplar. De tar mindre plats än de monterade stämplarna eftersom du monterar dem när de ska användas. Utbudet av omonterade stämplar är sådär, tycker jag själv, men jag tycker mig se en ökning.

Det är även möjligt att beställa dina egna omonterade stämplar. Du levererar då in dina motiv digitalt så skapar företaget ett ark med omonterade stämplar.

Den omonterade stämpeln går inte att använda som den är utan behöver renklippas och monteras på EZ-foam för att kunna användas. En omonterad stämpel måste alltså bli en EZ-monterad stämpel innan den kan användas.

Läs mer om omonterade stämplar >>

EZ-monterade stämplar

EZ-monterade stämplar innebär att gummistämpeln är färdigmonterad på EZ-foam (en typ av skumgummi).

För att kunna använda EZ-monterade stämplar behöver du en akrylkloss som du fäster stämpeln på. Stämpel fäster på akrylklossen tack vare EZ-Foamet.

Läs mer om EZ-monterade stämplar >>

Clearstamps

Clearstamps kommer mer och mer och är genomskinliga stämplar som du monterar direkt på en akrylkloss. De behöver alltså inte monterats på EZ-foam.

Clearstamps sitter ofta på ett ark och måste försiktigt lossas eller skäras loss för att inte gå sönder. Det krävs ingen montering utan du fäster Clearstamps direkt på ett akrylkloss och stämplar.

Du använder vanlig stämpelfärg och rengör dina Clearstamps enklast under ljummet vatten eller med speciell stämpelrengöring direkt efter användning. Se även till att förvara dem inte för varmt eller ljust så riskerar du inte att torka ut dem i förtid.

FoamstampsFoamstamps från Slöjddetaljer

Foamstamps ser ut som format skumgummi och är färdiga att användas direkt.

Foamstamps används med fördel ihop med akrylfärg. Jag har testat med vanlig stämpelfärg som jag blev rekommenderad i en butik men stämpeln sög bara upp färgen och resultatet blev inte speciellt lyckat.

Foamstamps är billiga i förhållande till, till exempel monterade stämplar men än så länge är utbudet av foamstamps begränsat.

Den här typen av stämplar finns även som stora stämplar.

De rengör stämplarna bäst genom att skölja dem under varmt vatten direkt efter användning.

MagnetstämplarMagnetstämplar från Making Memories

Magnetstämplar en en smart uppfinning, men jag har inte hittat så många tillverkare så efterfrågan måste vara begränsad. Det finns säkert flera tillverkare av magnetstämplar, men en av de stora är Making Memories.

Making Memories magnetstämplarna fungerar som så att du köper en bas med handtag som är magnetisk. Varje bokstav är magnetisk och kan därför monteras på basen. Med Making Memories magnetstämplar kan du välja att stämpla en bokstav, en rad eller två rader åt gången.