Warning: A non-numeric value encountered in /home/kosmxse/public_html/scrapbookingguiden/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5480

Olika typer av punchar

Motivstans, figurstans eller kort och gott punch. Kärt barn har många namn och det är speciellt tydligt när det handlar om den här typen av produkt. Personligen föredrar jag att använda benämningen punch när det handlar om produkten. Själva handlingen, det man gör, benämner jag däremot som att man stansar. Du använder alltså en punch för att stansa ut ett motiv. Enkelt, eller hur!

Bild på olika punchar

Det finns inga officiella benämningar för de olika typerna av punchar som kommer att presenteras, åtminstone inte vad jag har kunnat hitta. Därför tänkte jag försöka reda ut i djungeln av olika modeller av punchar.

Knapp-punch

Bild på knapp-punch

Punchen har en knapp på ovansidan av punchen som du trycker på för att stansa ut ditt motiv. Knapp-punchen tycker jag är den svåraste punchen att stansa ut motiv med. Det krävs ofta stor kraft för att lyckas stansa ut motiven med ren muskelkraft. Själv har jag både stått och hängt på mina knapp-punchar för att lyckas få ut något motiv överhuvudtaget. Det har faktiskt till och med hänt att jag fått be sambon om hjälp.

Knapp-punchen har flera olika tillverkare och den finns i flera olika storlekar. De återföräljare vars knapp-punchar jag har provat på är: Slöjddetaljer, Panduro och Clas Ohlsson. Jag kan inte säga att jag är nöjd med någon av dem.

Puncharna på bilden kommer från Slöjddetaljer och Clas Ohlsson.

Tum-punch – small

Tum-punch i liten storlekTum-punchen är en av mina personliga favoriter. Punchen har en liten hävarm baktill på punchen som du använder för att stansa ut ditt motiv.

Den är väldigt enkel att använda eftersom den har den lilla hävarm för din tumme som gör det lättare att stansa ut motiven.

Punchen lämpar sig dock inte för riktigt kraftigt papper eller kartong då pappret har en tendens att fastna eller inte stansa igenom helt.

Puncharna på bilden kommer från tillverkaren EK Success och modellen heter Paper Shapers Small Punch. En annan tillverkare är Clever Lever Craft Punch.

Tum-punch – medium

Bild på tum-punchTum-punchen är en mycket enkel punch som utan problem klarar av att stansa igenom kraftigare papper.

Du får inte ont när du ska stansa ut dina motiv och du behöver inte heller ta i speciellt mycket tackvare hävarmen.

Punchen från bilden kommer från tillverkaren EK Success och modellen heter Paper Shapers Medium Punch. En annan tillverkare är Clever Lever Craft Punch.

Hand-punch – large

Bild på hand-punchHand-punchen är förmodligen den enklaste punchen att stansa ut med eftersom du använder din handkraft för att stansa ut motivet.

Hand-punchen är vanlig när det gäller större motiv som ska stansas ut.

Punchen på bilden kommer från tillverkaren EK Success och modellen heter Whale of a Punch. En annan tillverkare är Clever Lever Craft Punch.

Hand-punch

Handpunch från FiskarsEn annan typ av hand-punch är formad som ett handtag. Den stansar ut framför allt små motiv. Just den här typen kommer från tillverkaren Fiskars som har flera motiv att välja bland.

Handtaget är mjukt vilket gör det behagligt om man ska stansa ut många motiv. Fiskars modell har dessutom en liten behållare för uppsamling av de utstansade motiven. Perfekt att använda som konfetti.

Kantstans

Bild på kantstanserEn annan typ av punch är kantstansen där Fiskars är en stor tillverkare.

Namnet kantstans är ett inarbetat begrepp för denna typ av verktyg så därför låter jag namnet kantstans vara trots att jag tidigare sa att jag helst benämnde allt som punchar.

Kantstansen är precis som namnet avslöjar tänkt att stansa ut kanter med. Motivet blir dock inte mer än ca 5cm så vill man stansa längre kanter än 5cm måste man stansa om.

Hörnstans

Hörstansen är ytterligare typ av punch. Även när det gäller hörnstansen är namnet väldigt inarbetat så den får behålla sitt namn.

Den är enkel att använda och du får snabbt önskat resultat. Hörnstansen stansar ut motiv i dina hörn på t.ex. kort och album. Det ger en snygg och snabb effekt.

Pop-up punch

Pop-up punchen är en annorlunda punch eftersom den inte stansar ut något motiv utan motivet blir kvar på pappret men ska vikas upp för att få en 3D-känsla. Enda tillverkaren jag har stött på hittills som tillverkar den här typen av punchar är EK Success. De har pop-up punchar i flera olika motiv.